Проблеми сучасного стану протидії незаконному видобутку дорогоцінного каміння органогенного утворення

Автор(и)

  • Я. В. Пустовойтова Головне управління Національної поліції в Київській області, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2021.4(52).248143

Ключові слова:

надра, корисні копалини, бурштин, нелегальний видобуток

Анотація

У статті на підставі аналізу низки нормативних документів, які встановлюють особливий порядок використання надр, здійснено спробу вирішення проблеми протидії незаконному видобутку дорогоцінного каміння органогенного утворення шляхом легалізації такої діяльності. Вказано, що серед злочинів, що посягають на природні ресурси країни, найбільш латентним, а тому найменш дослідженим є саме цей вид кримінальних правопорушень. У публікації надано поняття бурштину, вказано, в чому полягають обов’язки користувачів надр, а також визначені основні вимоги під час розробки родовищ корисних копалин та основні вимоги в галузі охорони надр. Розкрито процедуру та детально охарактеризовано отримання права користування надрами для видобування корисних копалин, зокрема починається вона з розроблення відповідно до чинного земельного законодавства проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для видобування корисних копалин, проведення експертизи та оцінки розвіданих запасів корисних копалин в порядку, установленому Державною комісією України по запасах корисних копалин, отримання єдиного дозволу на користування надрами після погодження цього питання з компетентними органами, затвердження проєкту розробки родовища корисних копалин, отримання земельної ділянки для користування надрами та завершується в момент державної реєстрації речового права на відповідну земельну ділянку. Визначено соціально-економічні та юридичні чинники виникнення проблеми незаконного видобутку бурштину. Досліджені спроби законодавця врегулювати питання видобутку бурштину від його незаконного промислу шляхом розробки численних законопроєктів, видання указів і розпоряджень. Виявлено їх недоліки й позитивні риси. Зазначені соціально-економічні та юридичні передумови незаконному видобутку дорогоцінного каміння органогенного утворення.

Біографія автора

Я. В. Пустовойтова, Головне управління Національної поліції в Київській області

оперуповноважений

Посилання

Сурілова О.О. Правове регулювання видобутку бурштину. Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія»./ голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». Одеса : Гельветика, 2018. Т. 21. С. 111–119

Кодекс України про надра : Закон України від 27 лип. 1994 р. № 132/94-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1994. № 2. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#Text.

Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення. Постанова Кабінету Міністрів України № 827 від 12 груд. 1994 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/827-94-%D0%BF#Textї.

Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними : Закон України від 18 листоп. 1997 p. № 637/97-ВР. URL: : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/637/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Кримінальний кодекс України : чинне законодавство зі змінами та доповн. становм на 2 серп. 2016 року: (офіц. текст). Київ : ПАЛИВОДА А.В., 2016. 212 с.

Історія, що застигла в камені: все про сонячний бурштин. URL : https://gold.ua/ua/jewellery-articles/istoriya-zastyvshaya-v-kamne-vsyo-chto-vy-hoteli-znat-o-solnechnom-yantare.

Діагностика та експертиза бурштину URL : https://inconsulting.com.ua/uk/gemologchna-ekspertiza/diahnostyka-ta-ekspertyza-burshtynu.html.

Інструкція по застосуванню Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ бурштину від 5 лютого 2003 р. № 155/7476, затверджена наказом Державної комісії України по запасах корисних копалин при Міністерстві екології й природних ресурсів України від 10 лютого 2003 року № 29 URL : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0155-03/page.

LEXLIGA Law Firm. Причини «бурштинової історії». URL : http://lexliga.com/ua/novosti/prichinyi-%C2%AByantarnoj-istorii%C2%BB.

Тєстов П. Чорний бурштин. Які держоргани задіяні та що потрібно зробити, аби припинити нелегальний видобуток (Аналітична записка) URL : https://texty.org.ua/fragments/95763/Chornyj_burshtyn_Jaki_derzhorgany_zadijani_ta_shho-95763/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-21

Номер

Розділ

Право