САНКЦІЇ ЯК ЗАСІБ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНОГО ВПЛИВУ

Автор(и)

  • О. М. Соколовська Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2022.3(55).269556

Ключові слова:

санкції, репарації, реторсії, загрози, відповідальність, зовнішньополітичні відносини, вплив, примус

Анотація

У статті представлено аналіз розуміння терміну «санкції» у зовнішньополітичному вимірі. Наявність сучасних загроз, які включають поширення і можливість застосування ядерної та інших видів зброї, безперервні конфлікти, міжнародний тероризм, транснаціональну організовану злочинність – говорять про актуальність та своєчасність звернення до цієї проблематики. Визначено, що розвиток зовнішньополітичних відносин ставить перед політичною наукою важливе завдання дослідження проблеми визначення поняття санкцій, їх класифікації, легітимності застосування примусу у міждержавних відносинах, співвідношення з відповідальністю та критерії їх ефективності. Окрема увага приділяється аналізу реторсії, як одного з засобів захисту державою своїх інтересів. В даний час реторсія стала одним із найбільш застосовуваних у сучасній дипломатії. Визначено, що політика в галузі санкцій змінюється і поступово з інструменту політичного тиску наповнюється економічним та культурним змістом. Санкції застосовуються все більш відкрито та розширюється їх інструментарій. Основними особливостями санкцій в сучасних умовах є посилення політичного та економічного тиску країн проти країн, які здійснюють агресію. Щодо перспектив подальшого наукового пошуку, то цікавими та актуальними є дослідження в аспекті визначення принципів поведінки країн, які протистоять санкційній політиці та намагаються нівелювати негативний ефект від санкцій різного рівня. Також, актуальним є напрямок, який стосується розробки нових підходів до визначення критеріїв ефективності санкцій.

Біографія автора

О. М. Соколовська, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

аспірантка кафедри історії та світової політики

Посилання

Мануїлова К. Економічні санкції як інструмент зовнішньої політики. Actual problems of international relations. Release 122 (part ІI). 2014. С. 38-44.

Панченко В. Контроверсійність наслідків санкцій в міжнародній економічній політиці у процесі еволюції інструментів багатосторонньої дипломатії. Економічна наука, 2017. № 3, С. 5-9.

Рибачок Д., Фещенко Б., Гнатюк М. Санкції в політиці ЄС: приклад Російської Федерації 2014-2015 рр. Наукові записки кафедри політології НаУКМА. 2018. 11. С. 70-81.

Санкції, запроваджені ЄС щодо Росії через вторгнення в Україну. Європейська комісія. Солідарність ЄС з Україною. 2022. https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/eu-sanctions-against-russiafollowing-invasion-ukraine_uk.

Седляр Ю. Міжнародні санкції у світовій політиці: теорія і практика. Миколаїв, Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2013. 412 с.

Україна залишає за собою право на реторсії через російський перепис у Криму. Новини. Політика. Радіо Свобода, 15 жовтня 2021. https://www.radiosvoboda.org/a/news-ukraina-perepys-ukrymu-mzs/31511158.html

International peace and security (2021). https://www.government.nl/topics/international-peace-andsecurity/compliance-with-international-sanctions.

How to keep up with shifting sanctions. Access timely Sanctions & PEPs data from multiple sources, all in one platform, for easy due diligence checks. (2022). https://bis.lexisnexis.com/isa/eddm-shiftingsanctions?gclid=CjwKCAjwm8WZBh BUEiwA178UnH3OKpi0VTjCGnmgncbZPNhLwhRtrGiwqs7oiapIsnTlAlhMQblWxoCEfQQAvD_BwE.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-21

Номер

Розділ

Політологія