Будівля суду чи палац правосуддя? (Погляд із позицій судового символізму)

Автор(и)

  • О. О. Кравчук Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-7844-2381
  • І. Б. Остащук Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Україна https://orcid.org/0000-0002-6115-0884

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2021.1(49).233037

Ключові слова:

судова символіка, будівля суду, палац правосуддя, Кловський палац

Анотація

У статті здійснюється аналіз символічного виміру будівлі суду в загальному значенні його соціального покликання. З позицій судового символізму описуються деякі відомі будівлі суду у різних європейських країнах, зокрема в Україні. Зазначається, що від часу своєї появи суд як один із найважливіших соціальних інститутів відзначався особливим відношенням до місця чи споруди, де відбувалися його засідання. У Стародавньому Римі, відповідно до уявлень про необхідність освячення (структурування, наповнення його змістом, відділення від неосвяченого, буденного) простору, в якому відбувалися значущі для громадян дії та процеси, суд здійснювався на форумі чи в сакральних приміщеннях, які нерідко збігалися і з храмами. У середньовічній Європі суди проводилися також у найбільш привілейованих приміщеннях – палацах володарів, храмах, на головних площах. У магістратах, де містилася міська влада, зали судових засідань були одними з найурочистіших, їхні інтер’єри були прикрашені творами мистецтва, що стосувалися справедливості й суду. Донині за можливості будівлі судів зводяться з наміром підкреслити високу соціальну значущість виконання справедливості, що виражається в архітектурних формах (зокрема, наслідування класичних взірців зодчества, які були спільними часто для публічних, храмових і палацових споруд як найважливіших у локальній спільноті чи країні) та сучасних концептуальних рішеннях архітекторів, які вдало підкреслюють домінантні риси судочинства – прозорість, рівність. Будівлі суду виражали своїм зовнішнім виглядом та внутрішнім облаштуванням, що справедливість, яка тут здійснюється, є одним із конституюючих фундаментів суспільства. Споруди судів, окрім суто утилітарного призначення й практичності, мали виразний символічний вимір, передаючи цінність категорії справедливості. Сучасні окремі українські суди також вписуються у загальну європейську традицію підкреслення важливості цього інституту величними спорудами, які водночас постають архітектурними окрасами міст. Окреме місце в символіці будівлі суду як судового символу займають сходи, які символічно виражають підняття людини у зали, де реалізується справедливість та приймаються найважливіші юридичні рішення.

Біографії авторів

О. О. Кравчук, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

доктор юридичних наук, доцент, суддя Вищого антикорупційного суду, професор

І. Б. Остащук, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова

доктор філософських наук, професор, професор

Посилання

Васьковский, Е.В. Организация адвокатуры. Часть I. Очеркъ всеобщей исторіи адвокатуры. Санкт-Петербург: Изданіе юридическаго книжнаго магазина Н.К. Мартынова, 1983. С. 46.

Stępień, M. Symbolika architektury sądowej. Przypadek Constitution Hill w Johannesburgu. Samorząd terytorialny, architektura, dzieła sztuki, prawo. Kraków : Studio Cubus, 2018. P. 68.

Кэрлот, Х.Э. 1994. Словарь символов. Москва: „REFL-book». С. 365–367

Остащук, І.Б. Християнський сакральний символізм: релігієзнавчо-філософський дискурс: монографія. Київ: Автограф, 2011.

Дворецкий, И.Х. Латинско-русский словарь. 9-е изд., стереотип. Москва: Рус. яз. – Медиа, 2005.

Говорун, К. Риштовання Церкви: вбік постструктуральної еклезіології. Київ: Дух і літера, 2019. С. 45–46.

Топоров, В.Н. Пространство и текст. Текст: семантика и структура. Москва: Наука, 1983. 227–284.

Макінтайр, Е. Після чесноти: Дослідження з теорії моралі / пер. з англ. К.: Дух і літера, 2002. С. 257.

Kronika chrześcijaństwa. Przekład z języka niemieckiego. Warszawa. S. 168.

Ryś, G. 1998. Inkwizycja. Kraków: Znak., 1998. S. 34.

Southern, R. W. Western Society and Church in the Middle Ages. Penguin Books, 1970. P. 15.

р. – Витяг зі статуту короля Яна Ольбрахта про урядників і місце проведення старостинських судів. Історія державної служби в Україні. У п’яти томах. Том 3. Документи і матеріали. V ст. до н. е. – 1774 р. Київ: Ніка-Центр, 2009. С. 123.

Прокопенко, М. Як судилися шляхтичі і що входило до їхнього кодексу честі. Пояснює історик Наталія Старченко. Режим доступу: https://nmiu.org/bloh/item/11-yak-sudylysia-shliakhtychi-i-shchovkhodylo-do-ikhnoho-kodeksu-chesti-poiasniuie-istoryk-nataliia-starchenko

Elhagla, Khaled, Nassar, Dina M. & Ragheb, Mohamed A. Iconic buildings’ contribution toward urbanism, Alexandria Engineering Journal, 2020, Volume 59, Issue 2. Р. 803.

Che cosa é la Corte Constituzionale. https://www.cortecostituzionale.it/documenti/download/pdf/ lacorte_depliant.pdf

The Supreme Court of Justice of the Republic of Austria: https://www.ogh.gv.at/en.

The State of Israel. The Judicial Authority. https://supreme.court.gov.il/sites/en/Pages/home.aspx.

Bardski, K. Bóg jako sprawiedliwy sędzia w symbolicznej ikonosferze biblijnej starożytności chrześcijańskiej i średniowiecza. Verbum Vitae, 2014. S. 148.

Цатурова, С. К. Людовик IX Святой – отец правосудия. Средние века, 2013. Вып. 74 (3/4).

Siedziba Sądu Najwyższego. Sąd Najwyższy. http://www.sn.pl/osadzienajwyzszym/SitePages/ Siedziba.aspx

Ковалинський В. В. Кловський палац, 2006. http://esu.com.ua/search_articles.php?id=8537.

Марущак, О. Найзагадковіший палац Києва: будинок на Печерську пережив кілька воєн і вражає своєю красою. 2016. https://kiev.segodnya.ua/ua/kiev/kwheretogo/samyy-zagadochnyy-dvorec-kievadom-na-pecherske-perezhil-neskolko-voyn-i-porazhaet-svoey-krasotoy-infografika-732609.html.

Андерхилл, Э. Мистицизм. Опыт исследования природы и законов развития духовного сознания человека. Пер. с англ. Киев: «София», Ltd, 2000. С. 451.

The Holy Stairs. Scala Santa Roma. https://www.scala-santa.com/en/the-holy-stairs.

Медведева Е. Отель «Савой»: в XX веке эта гостиница была лучшим зданием в Виннице. Фокус, 13 октября 2019. https://focus.ua/beautiful/441908-otel_savoi_ot_roskoshi_do_suda

Вінницький апеляційний адміністративний суд «оселиться» в центрі міста. Судова влада України, 16 липня 2010. https://cn.arbitr.gov.ua/archive/3925.

Вінниця.info: «Будівлю «Савою», що в центрі Вінниці, передали у власність держави». 7 ААС, 6 грудня 2018 р. https://7aac.gov.ua/en/tag/vlasnist-derzhavi.

На Вінниччині відбулось офіційне відкриття відновленої будівлі Сьомого апеляційного адміністративного суду. Вінницька обласна державна адміністрація, 10 липня 2019 р. http://www.vin.gov.ua/ news/ostanni-novyny/19941-na-vinnychchyni-vidbulos-ofitsiine-vidkryttia-vidnovlenoi-budivli-somohoapeliatsiinoho-administratyvnoho-sudu

Гнедич, П.П. История искусств. Живопись. Скульптура. Архитектура. Москва: Изд-во Эксмо, 2006. С. 250.

Час Одеси за 23 серпня 2019. Первый городской. Одесса. https://www.youtube.com/ watch?v=UeZso6_GYeY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3nt9LIS6-wst1BG4n8ELUKxFmbOyHao4Nk PHqwlPL1CLXmivgPAds-Gdc.

Опубліковано

2021-06-08

Номер

Розділ

Право