ПОДОЛАННЯ ВПЛИВУ РОСІЙСЬКИХ ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ НА ФОРМУВАННЯ НЕГАТИВНОГО СПРИЙНЯТТЯ НАТО СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Р. І. Кирпичник Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2023.2(58).285604

Ключові слова:

НАТО, інформаційна війна, ІПСО, російсько-українська війна

Анотація

У даному дослідженні проаналізовано багаторічну російську інформаційно-диверсійну діяльність в Україну, метою якої було і є формування негативного сприйняття серед населення думки щодо членства України в НАТО. Прослідковано основний процес реалізації даних інформаційних кампаній, а також психологічні методи впливу на різні верстви населення. Аналізуючи факти російської інформаційної війни проти України, після здобуття незалежності у 1991 році можна прослідкувати, що всі диверсійні завдання як то інформаційні, економічні, енергетичні, а починаючи з 2014 року і військові мали на меті кінцеву ціль недопущення вступу України до НАТО. Повномасштабне російське вторгнення в Україну в 2022 році, відкрило перед нами нові виклики у виявленні російських ІПСО. Триваюча війна за вільне майбутнє України, яке не може бути реалізоване в сформованих геополітичних реаліях без вступу в НАТО, ставить перед нами завдання швидко реагувати та протидіяти інформаційним атакам, які як показує спостереження перейшли у більш витонченіший рівень, що в умовах повномасштабної війни є такими ж небезпечними як масований ракетний обстріл. Беручи до уваги всі фактори які впливають на проблематику даної теми, ми спробуємо детально розглянути кожен період інформаційних атак починаючи зі здобуття України незалежності, а також приділимо особливу увагу роботі російського ІПСО з 24 лютого 2022 року. Основні цілі даного дослідження, полягають у всебічному розкриті фактів діяльності російських підрозділів інформаційнопсихологічних спецоперацій з метою всебічного спотворення дійсності, та формуванні хибної думки серед населення щодо відносин між Україною та НАТО. Основною темою російської пропаганди перед повномасштабним вторгненням, була теза про так зване «НАТО на кордоні», що нібито агресивний блок в притул наблизився до кордонів РФ, та з дня на день має напасти, використовуючи Україну яка до того не являється членом Альянсу як плацдарм для послідуючої «агресії». Після безпосереднього нападу, російські ІПСО почали розвивати наратив про «боягузливе НАТО», що Альянс злякався і відкрито у війну на стороні України ніколи не вступить, а також формуючи хибну думку серед населення України, що такого Альянсу їй не потрібно, а «краще» було б прийняти позаблоковий статус та примарні гарантії безпеки, які як показує сформована реальність по великому рахунку не вартують нічого. Кінцевою метою даного дослідження є доведення безальтернативності для України вступу до НАТО, як єдиної гарантії існування як незалежної держави.

Посилання

Палій О. Навіщо Україні НАТО?, Київ: Дніпро, 2006. 144 с

Джердж С. Безпідставність міфів щодо НАТО та шляхи їх подолання в контексті європейського досвіду. Економічний часопис – XXI. 2006. № 1–2,17–19 с.

Вступ до НАТО – стратегічний вибір України / за ред .О.І .Соскіна. Київ: Інститут трансформації суспільства, 2008. 192 с.

Тодоров І. Історичні, геополітичні та політико-правові засади співробітництва України і НАТО. Незалежний культурологічний часопис «Ї». 2014. № 77, 84–108 с.

Павлов О. Помста як комплекс меншовартості та чинник Російської війни проти України (2014–2022 роки). Актуальні проблеми філософії та соціології. 2022. № 36, 130–135 с. DOI: https://doi.org/10.32837/apfs.v0i36.1124.

Jaitner M. Russian Information Warfare: Lessons from Ukraine. Cyber war in perspective: Russian aggression against Ukraine, Tallinn: NATO CCD COE Publications. 2015. № 10, pp. 87–94

Jacuch A. Countering Hybrid Threats: Resilience in the EU and NATO’s Strategies, The Copernicus Journal of Political Studies. 2020.№ 1, pp 5-26.

Harding L. Invasion: Russia's Bloody War and Ukraine's Fight for Survival, London: Guardian Faber, 2022.

Гібридна війна Росії: виклик і загроза для Європи. URL: http://razumkov.org.ua/images/Material_Conference/2016_12_14/GIBRID-WAR-FINAL-1-1.pdf (дата звернення: 20.05.2023).

Рецепт від НАТО як боротися із дезінформацією. Інтернет Свобода: веб-сайт. URL: https://www.netfreedom.org.ua/article/recept-protidiyi-dezinformaciyi-vid-nato (дата звернення: 20.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-07

Номер

Розділ

Політологія