ГЕОСТРАТЕГІЯ УКРАЇНИ ЩОДО РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Автор(и)

  • А. Г. Гольцов Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2023.1(57).280795

Ключові слова:

геостратегія, геополітична ідеологія, геостратегічний вектор, наступальна геостратегія, «стримувальна» геостратегія, «чорноморський» вектор

Анотація

У статті досліджено основні засади формування української геостратегії, проаналізовано динаміку розвитку геостратегії незалежної України щодо Російської Федерації (РФ), визначено провідні напрями сучасної української геостратегії та її перспективні вектори. Геостратегія, у широкому сенсі, формулює та обґрунтовує головні цілі, норми та принципи зовнішньої політики держави, а також визначає основні засоби та прийоми реалізації її інтересів на міжнародній арені. У практичному сенсі, геостратегія виконує функції визначення найбільш ефективних засобів для захисту безпеки держави, а також розробки практичних рекомендацій щодо реалізації її національних інтересів. Пропонуються такі типи геостратегії за їхнім призначенням: впливу (чи контролю), конфронтації та співпраці. Геостратегія незалежної України в 90-х роках ХХ ст. була «багатовекторною». Головними в геостратегії України були визначені «західний» та «східний» вектори співпраці. «Чорноморський» вектор був би перспективним для України в разі розвитку інтеграційних процесів у басейні Чорного моря. У період президентства Віктора Ющенка головним вектором геостратегії України став «західний», спрямований на співпрацю з країнами Заходу і на вступ до ЄС і НАТО. В часи президента Віктора Януковича геостратегія України знову стала «двовекторною», поєднуючи «західний» та «східний» вектори співпраці. Після російської агресії проти України в 2014 р. провідним геостратегічним вектором співпраці залишився «західний», а щодо РФ геостратегія України перетворилася на конфронтаційну «стримувальну». Під час нинішньої повномасштабної війни Україна повинна втілювати проти Росії наступальну геостратегію для відновлення своєї територіальної цілісності. У повоєнний період для України найбільш доцільною буде геостратегія «стримування» щодо РФ за допомогою держав Заходу.

Біографія автора

А. Г. Гольцов, Національний університет біоресурсів і природокористування України

доктор політичних наук, доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Посилання

Власюк О. С., Кононенко С. В. Кремлівська агресія проти України: роздуми в контексті війни : монографія. Київ : НІСД, 2017. 304 с.

Гай-Нижник П. П. Росія проти України (1990-2016 рр.): від політики шантажу і примусу до війни на поглинання та спроби знищення. Київ: МП Леся, 2017. 332 с.

Гольцов А. Г. Геополітичний вимір стратегії Російської Федерації на пострадянському просторі : монографія. Київ : ЦУЛ, 2018. 392 с.

Горбулін В. П., Власюк О. С., Кононенко С. В. Україна і Росія: дев’ятий вал чи Китайська стіна. Київ : НІСД, 2015. 132 с.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. 31.05.1997. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/643_006#Text

Парахонський Б., Яворська Г. Онтологія війни і миру: безпека, стратегія, смисл : монографія. Київ : НІСД, 2019. 560 с.

Світова гібридна війна: український фронт : монографія / за заг. ред. В. П. Горбуліна. Київ : НІСД, 2017. 496 с.

Тези щодо політики України стосовно Російської Федерації. Київ : НІСД, 2020. 36 с.

Freedman L. Ukraine and the Art of Strategy. Oxford: Oxford University Press, 2019. 248 p.

Lucas E., Pomerantsev P. Winning the Information War: Techniques and Counter-strategies to Russian Propaganda in Central and Eastern Europe. Washington: CEPA, 2016. 65 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-31

Номер

Розділ

Політологія