ФАКТОР КООПЕРАЦІЇ У ПОЛІТИЧНІЙ КУЛЬТУРІ СКАНДИНАВСЬКИХ КРАЇН

Автор(и)

  • Р. І. Кирпичник Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2022.3(55).269548

Ключові слова:

політична культура, Скандинавія, кооперація, політичне життя, державна політика

Анотація

У статті досліджено рушійні сили та чинники формування політичної культури Скандинавських країн в умовах міждержавної кооперації. Досліджено особливості соціально-політичних програм країн Скандинавського регіону. Виокремлено соціальні складові державної політики, що створили політико-економічні передумови для так званої «Скандинавської кооперації». Конкретизовано категоріально-понятійний апарат дослідження проблематики формування політичної культури. З’ясовано сукупну дію об’єктивних та суб’єктивних чинників розвитку політичної кооперації, окреслено їхні перспективи в процесі політичної модернізації, з національними характеристиками кожної країни. Досліджено історичні аспекти розвитку політичної кооперації в умовах воєн, та після воєнного часу. Проаналізовано взаємозалежність між політично-культурними та зовнішньополітичними постулатами на різних історичних етапах. Окреслено перспективи розвитку міждержавної кооперації, та спільне подолання негативних соціальних чинників, таких як наплив мігрантів, зміни клімату. Реформа політики безпеки після приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО. Основоположними чинниками реалізації міждержавного кооперування, в більшості виступав фактор виживання так як всі ці країни мають північне розташування, на прикладі Фінляндії до 50х років ХХ ст. мали аграрну економіку, та в різні історичні моменти піддавались агресії з боку більш сильніших сусідів. Проведений аналіз приводить нас до розуміння, що всі ці особливості міждержавної кооперації є історико-політичним результатом, що відрізняє це явище від глобальної тенденції відносин між іншими країнами. В основу міждержавної кооперації було покладено культурну спорідненість, відданість демократичним принципам, повага до національного суверенітету кожної країни. Ефективність даного явища зумовлювалась, розвинутою політичною культурою даних країн. Що в свою чергу, сформувало сталу традицію міждержавної допомоги, та спільного вироблення необхідних процесів реагування як на внутрішні так і на зовнішні загрози. Спираючись на великий досвід міждержавної кооперації, найбільш значущі історичні та соціальні події та їхні виклики були подоланні без катастрофічних наслідків для кожної країни.

Біографія автора

Р. І. Кирпичник, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

аспірант кафедри політології

Посилання

Каспрук В. «Скандинавські тигри»: шлях до процвітання і багатства. Сучасність. 2006. № 2. С. 96–108.

Árnason, Jóhann Pall. Björn Wittrock. «Nordic Paths to Modernity», Oxford: Berghahn Books (2012). 120-177

Stoltenberg, Thorvald (2009) Nordic Cooperation on Foreign and Security Policy, URL http://www.regjeringen.no/upload/UD/Vedlegg/nordicreport.pdf (accessed 24 September, 2022).

Strang, Johan «Introduction: The Nordic Model of Transnational Cooperation» in Strang (ed.) Nordic Cooperation – A European Region in Transition, London: Routledge, (2016) 1-26.

Stenius, Henrik «The Good Life is a Life of Conformity: The Impact of the Lutheran Tradition on Nordic Political Culture», in Öystein Sørensen and Bo Stråth (eds), The cultural contradiction of Norden, Oslo: Scandinavian University Press, pp. (1997) 161–171.

Olesen, Thorsten Borring. «The Cold War and the Nordic Countries – Historiographies at the Crossroads», Odense: University Press of Southern Denmark (2004). 117-182

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-21

Номер

Розділ

Політологія