Порівняльний аналіз системи виконання покарань Іспанії та України

Автор(и)

  • Р. Кубрак Дніпровський центр підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2020.3(47).229486

Ключові слова:

установа виконання покарань, засуджена особа, позбавлення волі на певний строк, покарання, соціально-виховна робота, ресоціалізація, пенітенціарна система

Анотація

У статті проводиться аналіз пенітенціарної системи Іспанії, ґрунтуючись на отриманому матеріалі за результатами візиту робочої групи Міністерства юстиції України з метою обміну досвідом та налагодження співпраці у пенітенціарній сфері. Спираючись на статистичні дані, надані керівництвом органів управління пенітенціарними установами, персоналом полівалентних пенітенціарних центрів, органами поліції, неурядових організацій, та результати власних спостережень, вивчено структуру органів та установ, які виконують встановлені судом покарання. Визначено порядок виконання покарань, пов’язаних з ізоляцією злочинців від суспільства. Встановлено особливі специфічні риси кримінально-виконавчої політики Іспанії. Проведено порівняльно-правовий аналіз систем органів і установ виконання покарань Іспанії та України, визначено окремі відмінності, структуровано вертикаль управління пенітенціарними установами, їх підпорядкування, порядок здійснення позавідомчого контролю за їх діяльністю та превентивні механізми порушення прав засуджених осіб. Визначено види установ та локальних структурних дільниць у них відповідно до обсягу ізолюючих режимних заходів, які застосовуються. Проведено аналіз криміногенного складу засуджених, їх віковий склад.

Досліджено критерії первинної та вторинної класифікації засуджених в УВП Іспанії, поділ їх на категорії залежно від їх суспільної небезпеки. Проаналізовано окремі алгоритми зміни умов тримання засуджених до позбавлення волі, їх умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, звернено увагу на особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх злочинців.

Встановлено складники ефективності процесу виконання кримінального покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк, організації соціально-виховної роботи шляхом запровадження корекційних програм їх поведінки, що полягають у здійсненні впливу з урахуванням особливостей психічного, психологічного, емоційного стану кожної засудженої особи, її освітній рівень та потреби.

Проведено аналіз та узагальнено функційну спрямованість і основні завдання пенітенціарних установ, особливості забезпечення охорони та нагляду за засудженими в полівалентних пенітенціарних центрах. Встановлено ефективність та універсальність функціонування полівалентних пенітенціарних центрів Іспанії новітнього зразка.

Автором обґрунтовано доцільність запровадження окремих елементів методик соціальновиховної роботи із засудженими УВП Іспанії в Україні, зокрема корекційних програм поведінки засуджених, орієнтованих на індивідуальні особливості та потреби кожної засудженої особи.

Біографія автора

Р. Кубрак, Дніпровський центр підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України

Кандидат юридичних наук, перший заступник начальника – начальник навчального відділу

Посилання

Загальна характеристика Державної кримінально-виконавчої служби України. URL: https:// www.kvs.gov.ua/peniten/control/main/uk/publish/article/6280 75 (дата звернення: 02.05.2020).

Генеральна прокуратура України. Єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі за грудень 2018 р. Загальна відомість про кількість зареєстрованих правопорушень та результати їх досудового розслідування за 2018 р. URL: https://old.gp.gov.ua/ua/stst2011.html?dir_id= 113653&libid=100820 (дата звернення: 03.05.2020).

Генеральна прокуратура України. Єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі за грудень 2019 р. Загальна відомість про кількість зареєстрованих правопорушень та результати їх досудового розслідування за 2019 р. URL: https://old.gp.gov.ua/ua/stst2011.html?dir_id= 113653&libid=100820# (дата звернення: 03.05.2020)

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-29

Номер

Розділ

Право