ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКИЕ ЗНАНИЯ КАК СОСТАВЛЯЮЩАЯ ПОДГОТОВКИ ИНЖЕНЕРА

Автор(и)

  • І. В. Пиголенко Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2019.4(44).199341

Ключові слова:

підприємницькі знання, освіта, бізнес-освіта, інженер, інженер-підприємець

Анотація

У статті розглянуто роль підприємницьких знань під час підготовки інженерів на основі аналізу даних соціологічного дослідження, проведеного в рамках міжнародного науково-дослідного проєкту, що реалізовувався Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (КПІ) і Білоруським національним технічним університетом (БНТУ) у 2017 році, на тему «Інтеграція інженерної освіти і бізнес-освіти в технічних університетах України та Білорусі як фактор розвитку національних економік».

У статті розглянуто питання поєднання навчання з роботою, чи пов’язана ця робота зі спеціальністю, яку отримують майбутні інженери. Здійснено порівняння поглядів українських та білоруських студентів щодо дисциплін, що сприяють розвитку підприємницьких навичок.

З метою визначення спектра знань, необхідних для здійснення підприємницької діяльності, у дослідженні запропоновано набір навичок, знань, умінь, важливість яких оцінили як українські, так і білоруські студенти. Знання англійської мови є не просто необхідністю, а основою успішного становлення інженера-підприємця. Це не тільки отримання знань та інформації з першоджерел, а й можливість відкритого спілкування у професійному середовищі. Англійська мова сьогодні є мовою ведення бізнесу. Це усвідомлюють і опитані студенти. Для більшості як українських, так і білоруських студентів важливе отримання знань з іноземної мови під час здобуття вищої освіти.

У статті обґрунтовується, що технічне студентство може бути соціальною базою переходу до ринкової інноваційної економіки, якщо здійснити інтеграцію інженерної освіти і бізнес-освіти в технічних університетах для підготовки інженера-підприємця. Автором аналізується потреба в підготовці інженера-підприємця в Україні з урахуванням міжнародного досвіду.

Біографія автора

І. В. Пиголенко, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

кандидат філософських наук, доцент кафедри соціології

Посилання

Кількість юридичних осіб за організаційно-правовими формами господарювання. URL: http://ukrstat.gov.ua/.

МОН опубликовало Топ-10 самых популярных вузов и специальностей в Украине в 2019 г. URL: https://strana.ua/news/213104-opublikovany-top-10-samykh-populjarnykh-vuzov-i-spetsialnostej-v- ukraine.html.

Костюкевич С., Андрос Н., Кобяк О. Подготовка инженера-предпринимателя: предпосылки, факторы, перспективы. Минск : РИВШ, 2018. 74 с.

Соціологічна енциклопедія / укл. В. Городяненко. Київ : Академвидав, 2018. 456 с.

Українське суспільство: Моніторинг соціальних змін. Київ : Інститут соціології НАН України, 2019. Вип. 6 (20). 525 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-04

Номер

Розділ

Соціологія