РОЛЬ НОРДИЗМУ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ СКАНДИНАВСЬКИХ КРАЇН

Автор(и)

  • Р. І. Кирпичник Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2308-5053.2023.1(57).280798

Ключові слова:

Скандинавія, скандинавізм, нордизм, політична культура, політичне життя, Північна співпраця

Анотація

У статті досліджено та проаналізовано основні концептуальні засади розвитку політичного нордизму, та його впливу на формування політичної культури Скандинавських країн. Конкретизовано категоріально-понятійний апарат дослідження проблематики формування політичного нордизму, зокрема з’ясовано діалектику розвитку в сучасному політичному процесі та узагальнено існуючі підходи зарубіжних і вітчизняних дослідників до оцінки даного явища та його впливу на сучасні політичні процеси в Скандинавських країнах. Приділяючи всебічну увагу, аналізу явища яке передувало нордизму, а саме терміну скандинавізм, під яким мається на увазі реалізація проектів регіонального співробітництва на цивільному, адміністративному та культурному рівнях у країнах Північної Європи. Аналізуючи даний аспект історії регіональних взаємин між цими країнами, ми виявляємо ті особливі чинники, що відрізняють явище «скандинавізму» та «нордизму» від інших форм регіональної співпраці в Європі у другій половині ХХ століття. Це все прослідковується в міцно сформованій та функціонуючій до цього часу практиці «Північної співпраці» у політичному житті населення Північної Європи. Поряд із цим, розкриття теми «нордизму» сприяє спростуванню думки про те, що північної співпраці до появи Північної Ради не існувало чи вона була вкрай незначною. Одним із головних факторів, становлення та ефективного розвитку політичного нордизму є відсутність певних суттєвих факторів, що чинять сильний опір становленню даного явища, що і робить його цікавим в глобальному контексті. Наш аналіз приводить нас до думки, що всі ці особливості є результатом, що відрізняють Північну модель співпраці від глобальної тенденції взаємозв’язку політичної культури та національної ідентичності. Модель співпраці яку передбачав нордизм, вийшла далеко за рамки простого скандинавізму, по суті це була модернізація та перегляд усіх сформованих раніше постулатів співпраці, що в свою чергу принесло неабиякий прогрес та надбання в розвиток політичної культури Скандинавського регіону. Роздивимося це припущення докладніше і наддамо йому велику обґрунтованість.

Біографія автора

Р. І. Кирпичник, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

аспірант кафедри політології

Посилання

Hemstad, R. Scandinavism, Nordic cooperation, and Nordic democracy, in Jussi Kurunmäki and Johan Strang (eds), Rhetorics of Nordic Democracy, The Finnish Society of Science and Letters. 2010, p. 179–193.

Janfelt, M. Att leva i den bästa av världar. Föreningarna Nordens syn på Norden 1919–1933, Stockholm: Carlsson, 2005.

Wendt, F. Cooperation in Nordic Countries: Achievements and Obstacles, Stockholm: Almqvist & Wiksell, 1981.

Brochmann, G., Anniken, H. Immigration Policy and the Scandinavian Welfare State, 1945–2010, Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2012.

Hilson, M. The Nordic Model – Scandinavia since 1945, London: Reaktion, 2008.

Götz, N., Haggrén H. Regional Cooperation and International Organisations: the Nordic Model in Transnational Alignment, London: Routledge, 2009.

Edling, N. Limited Universalism: Unemployment Insurance in Northern Europe 1900–2000, In The Nordic Model of Welfare. A Historical Reappraisal, (ed) Niels F. Christiansen, Nils Edling, and Klaus Petersen, Copenhagen: Museum Tusculaneum Press, 2006, p. 99–144.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-31

Номер

Розділ

Політологія